Een thuisbatterij voor zonnepanelen, is dat wel relevant?

Paul Dirksen
5 min lezen
July 23, 2024

In de wereld van de energiemarkt zijn vraag en aanbod van elektriciteit voortdurend in beweging. In deze dynamische omgeving worden uitdagingen zoals congestie op het net steeds relevanter. Netcongestie is het overbelast raken van het elektriciteitsnet door te veel vraag aan of te veel aanbod van elektriciteit. Dit kan resulteren in een stroomstoring of zelfs stroomuitval.

Gelukkig zijn er steeds meer oplossingen voor jou als particulier om te verduurzamen, onafhankelijker te worden van het energienet en geld te besparen. Of zelfs geld te verdienen met energie. Door deze ontwikkelingen wordt een thuisaccu steeds essentiëler en idealiter in combinatie met zonnepanelen en een dynamisch energiecontract.

Maximaliseer je energievoorziening met een thuisbatterij voor zonnepanelen

Met een thuisbatterij ben jij in staat stelt om zelf hun energie op te slaan en daarmee bij te dragen aan het verlichten van deze congestie: zelf energie opslaan.

Thuisbatterij met zonnepanelen: hoe zit dat precies?

Wat is een thuisbatterij?

Met een thuisbatterij kan jij zelf stroom opslaan. Vervolgens kun jij op een later moment deze stroom gebruiken. 

Waarom is een thuisbatterij handig in combinatie met zonnepanelen?

Wanneer jouw zonnepanelen meer stroom opwekken dan jij nodig hebt, kun je daar nu niet goed van profiteren. Met een batterij voor zonnepanelen kun je de teveel opgewekte stroom opslaan, bewaren en op een later tijdstip gebruiken.

De kracht van een thuisbatterij gecombineerd met zonnepanelen 

Door zonnepanelen te combineren met een thuisbatterij ben jij in staat om je energievoorziening te optimaliseren en te profiteren van een hoger rendement. 

Het stelt je namelijk in staat om:

  • Te veel opgewekte stroom op te slaan en te gebruiken wanneer stroom het duurst is. Bijvoorbeeld in de avond. 
  • je thuisbatterij ‘s nachts opladen met goedkope stroom, zodat je overdag kunt profiteren van goedkope energie uit jouw batterij in plaats van dure stroom van het net te gebruiken.
  • Optimaal gebruik te maken van zonne-energie. Tijdens zonnige dagen worden je zonnepanelen gebruikt om jouw batterij op te laden, waardoor je kunt profiteren van gratis zonne-energie en jouw energierekening verder kunt verlagen.
  • Meer controle te hebben over je eigen energieverbruik en onafhankelijker te worden van het net. Je kunt zelf bepalen wanneer je energie uit jouw batterij gebruikt en wanneer je terug levert aan het net, afhankelijk van de tarieven en jouw behoeften.

Conclusie: een thuisbatterij voor je zonnepanelen kan je verschillende voordelen bieden.

Waarom een dynamisch contract?

Wil je maximaal profiteren van de voordelen van een thuisbatterij voor je zonnepanelen? Dan raden wij aan om ons dynamische contract, Energy Evolution, af te sluiten in combinatie met een thuisbatterij. Hierdoor kan je de marktprijzen volgen, stroom tegen lage tarieven inkopen en alles efficiënt opslaan. Op deze manier kan de thuisbatterij het hoogste rendement opleveren voor jou.

Hier zijn enkele redenen waarom een dynamisch contract verstandig is:

  • Kostenbesparend: door gebruik te maken van goedkope stroom 's nachts en zonne-energie overdag, kun je aanzienlijk besparen op jouw energierekening en jouw investering in zonnepanelen en thuisbatterijen sneller terugverdienen.
  • Flexibiliteit: Met een dynamisch contract heb je de flexibiliteit om jouw energiegebruik aan te passen aan jouw levensstijl en energiebehoeften, waardoor je meer controle krijgt over jouw energierekening.
  • Optimalisatie van energiegebruik: dynamische energiecontracten bieden vaak mogelijkheden voor slim energiebeheer, waardoor je jouw energieverbruik kunt optimaliseren en efficiënter kunt omgaan met energie.

Welke thuisbatterij moet ik kiezen?

Laat je goed adviseren over welke thuisbatterij je het beste kan kiezen. Welke batterij het beste past bij jouw situatie en behoeften, is afhankelijk van:

  • het doel waar je de batterij voor wilt gebruiken
  • jouw energieverbruik
  • het vermogen van de omvormer
  • welk zonne-energiesysteem of andere hernieuwbare energiebronnen je momenteel gebruikt

Je kunt op onze andere pagina meer informatie lezen over een thuisbatterij kopen.

Kies voor kwaliteit en betrouwbaarheid met Solar Evolution

Wij begrijpen als geen ander dat iedereen zijn situatie anders is. Daarom bieden wij verschillende type zonnepanelen en thuisbatterijen aan, waarbij de focus ligt op KwH capaciteit, levensduur en laad- en ontlaadsnelheid.

Interesse in een adviesgesprek?

Klaar om de overstap te maken naar een groenere en kostenefficiëntere energietoekomst? Neem vandaag nog contact met ons en vraag een adviesgesprek aan voor een thuisbatterij voor je zonnepanelen.

Paul Dirksen
Solar Evolution

We stellen je voor aan Paul Dirksen, mede-oprichter van Solar Evolution en een erkende pionier in het veld van hernieuwbare energietechnologieën. Met ruim 5 jaar ervaring in de solar-industrie, combineert Paul een rijke expertise met een passie voor innovatie en duurzame ontwikkeling.

Meer nieuws

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen

Zonnepanelen
Blog

Optimisme in Zonne-Energie: Een zonnige toekomst ondanks onzekere tijden

Er is alle reden tot optimisme over de toekomst van zonne-energie.

Zonnepanelen
Blog

Verhoog je woonwaardering met zonnepanelen

Door hogere scores op het energielabel kunnen verhuurders hun woonwaardering verhogen.

Zonnepanelen
Blog

Waarom Zonnepanelen nog steeds een slimme investering zijn in 2024

Hoewel de terugverdientijd mogelijk iets langer wordt, blijven zonnepanelen rendabel