Maak winst met een thuisbatterij

Paul Dirksen
5 min lezen
July 23, 2024

Heb jij er genoeg van om energie afhankelijk te zijn? Salderen, geen salderen, salderen. Geen terugleverkosten, wel terugleverkosten. 

De nieuwsberichten over de energietransitie zijn je vast niet ontgaan. Maar wist je dat jij geld kan verdienen met een thuisbatterij? Investeer in slimme energie en heb geen last van regels die continu veranderen of extra bijkomende kosten.

Het potentieel van een thuisbatterij

Een thuisbatterij kan dienen als een krachtig instrument om geld te verdienen door de flexibiliteit die het biedt in energieopslag. Met duurzame energiebronnen zoals zonnepanelen, wordt een huishouden steeds meer producent én consument van energie. Een thuisbatterij stelt je in staat om overtollige energie op te slaan wanneer je minder verbruikt dan wordt opgewekt, waardoor je minder afhankelijk wordt van het energienet en tegelijkertijd zullen je energiekosten dalen. 

De EPEX-markt

De EPEX-markt, ofwel de Europese energiebeurs, is een marktplaats waar elektriciteit wordt verhandeld op korte termijn. Deze markt bestaat uit twee onderdelen: day-ahead-markt en de intraday-markt.

Day-ahead-markt (APX):

Op de day-ahead-markt wordt elke dag op een vast moment de prijs en het volume bepaald voor elk uur voor de volgende dag. Dit gebeurt op basis van vraag en aanbod van elektriciteit.

Intradaymarkt:

Waar er bij de day-ahead-markt de energie en prijzen worden bepaald voor de volgende dag, is de intraday-markt de plek waar elektriciteit nog dezelfde dag wordt verhandeld. Hiermee kunnen onvoorziene schommelingen in de vraag en het aanbod worden ondervangen.

Met een thuisbatterij kun je geld verdienen op de EPEX-markt door energie in te kopen en op te slaan wanneer de prijzen laag zijn. Om vervolgens deze energie weer terug te geven aan het net wanneer de prijzen hoger zijn.

Voorbeeld: als de prijzen laag zijn tijdens de nacht, wanneer de vraag naar elektriciteit altijd afneemt, kun je jouw batterij opladen. Vervolgens kun je de opgeslagen energie verkopen tijdens piekuren wanneer de vraag hoog is en de prijzen stijgen. Op deze manier kun je profiteren van het prijsverschil tussen daluren en piekuren.

Onbalansmarkt

Naast de EPEX-markt is er ook de onbalansmarkt, waar energieproducenten en -verbruikers compensatie betalen voor het verschil tussen hun geplande en werkelijke energieverbruik. Dit verschil, ook wel onbalans genoemd, kan ontstaan door verschillende factoren, zoals onverwachte veranderingen in het weer of technische storingen.

Met een thuisbatterij kun je geld verdienen en winst maken op de onbalansmarkt door in te spelen op deze onverwachte veranderingen in vraag en aanbod. 

Voorbeeld: als er plotseling een tekort aan elektriciteit ontstaat, kun je energie uit je batterij vrijgeven om het tekort op te vangen en zo een compensatie ontvangen voor het leveren van deze extra energie. Doordat de vraag naar stroom hoger is dan het aanbod in dit voorbeeld stijgt de prijs die jij ontvangt per kWh. 

Omgekeerd, als er een overschot aan windenergie is, wil het net deze energie efficiënt kwijt om het elektriciteitsnet in balans te brengen. Jij zou deze energie kunnen opslaan in je batterij en deze later weer verkopen wanneer de vraag toeneemt.

Winst maken

Conclusie, een thuisbatterij biedt tal van mogelijkheden om geld te verdienen en winst te maken op de energiemarkt. Met name via de EPEX-markt en de onbalansmarkt. 

Door slim in te spelen op schommelingen in vraag en aanbod, en door gebruik te maken van de flexibiliteit die een thuisbatterij biedt, kunnen huishoudens hun energiekosten verlagen, extra geld verdienen en ook bijdragen aan een efficiënter en duurzamer energiegebruik. 

Persoonlijk advies?

Wil je graag advies op maat? Vraag vrijblijvend een adviesgesprek aan en we nemen graag de tijd om al je vragen te beantwoorden.

Paul Dirksen
Solar Evolution

We stellen je voor aan Paul Dirksen, mede-oprichter van Solar Evolution en een erkende pionier in het veld van hernieuwbare energietechnologieën. Met ruim 5 jaar ervaring in de solar-industrie, combineert Paul een rijke expertise met een passie voor innovatie en duurzame ontwikkeling.

Meer nieuws

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen

Thuisbatterij
Blog

De toekomst van thuisbatterijen: Transformeer jouw energiebeheer

Thuisbatterijen: Jouw weg naar energiebesparing en onafhankelijkheid!

Thuisbatterij
Blog

Verdien geld met een thuisbatterij en dynamisch energie contract van Power Evolution

Thuisbatterij: verdien met dynamisch contract bij Power & Solar Evolution

Zonnepanelen
Blog

Optimisme in Zonne-Energie: Een zonnige toekomst ondanks onzekere tijden

Er is alle reden tot optimisme over de toekomst van zonne-energie.