Onbalansmarkt: wat is het en hoe werkt het

Paul Dirksen
5 min lezen
July 23, 2024

De onbalansmarkt is een cruciaal onderdeel van de energiemarkt, maar het vormt ook een uitdaging. Deze markt regelt het verschil tussen de geplande en daadwerkelijke energieproductie en -consumptie. Wanneer de werkelijke vraag naar energie afwijkt van wat er gepland is, ontstaat er een onbalans die moet worden opgelost om de stabiliteit van het elektriciteitsnet te behouden. Deze onbalans kan ontstaan door diverse factoren, zoals onverwachte veranderingen in het weer, technische storingen of plotselinge veranderingen in het energieverbruik.

Onbalansmarkt: wat is het en hoe werkt het?

In de onbalansmarkt worden deze onverwachte verschillen tussen vraag en aanbod van energie gecompenseerd. Energieproducenten en -verbruikers worden verplicht om hun werkelijke energieproductie en -consumptie te rapporteren aan de netbeheerder. Wanneer er een onbalans optreedt, kan de netbeheerder ingrijpen door extra energie in te kopen of te verkopen op de markt om de balans te herstellen. Dit gebeurt vaak tegen variabele tarieven, die kunnen fluctueren afhankelijk van de mate van onbalans en de beschikbaarheid van energie.

Is er een oplossing voor de onbalansmarkt in Nederland?

Hoewel de onbalansmarkt een noodzakelijk mechanisme is om de stabiliteit van het elektriciteitsnet te waarborgen, zijn er uitdagingen bij het beheer ervan. Een van de belangrijkste uitdagingen is het voorspellen van de vraag naar energie, vooral met de groei van hernieuwbare energiebronnen zoals zonne- en windenergie, die variabel zijn en moeilijk te voorspellen.

Om deze uitdagingen aan te pakken, worden er verschillende maatregelen genomen, zoals het verbeteren van de nauwkeurigheid van vraagvoorspellingen, het stimuleren van flexibiliteit in energieverbruik en het bevorderen van de ontwikkeling van energieopslagsystemen zoals batterijen. Daarnaast wordt er ook gekeken naar het verbeteren van de samenwerking en coördinatie tussen energieproducenten, -verbruikers en netbeheerders om de efficiëntie van de onbalansmarkt te verbeteren.

Geld verdienen en profiteren van de energie-onbalansmarkt

Voor bedrijven en consumenten biedt de onbalansmarkt kansen om geld te verdienen en te profiteren van de flexibiliteit in energieproductie en -consumptie. Hiervoor is een thuisbatterij nodig, waarmee je energie kan opslaan.

Met behulp van de thuisbatterij kun jij deelnemen aan de onbalansmarkt, een van de energiemarkten waar energie wordt verhandeld. Door slim in te spelen op momenten van hoge vraag naar of lage aanbod van energie op de markt, kun jij besparen én geld verdienen met het verhandelen van energie. Consumenten worden namelijk beloond met financiële incentives per kWh door energiebedrijven of netbeheerders. Ook draag je bij aan een efficiënter gebruik van energiebronnen en een stabieler energienetwerk.

Kortom, de onbalansmarkt blijft een cruciaal onderdeel van onze energiemarkt, met uitdagingen maar ook kansen voor een efficiënter en veerkrachtiger energiesysteem.

Voorbeeld: als er plotseling een tekort aan elektriciteit ontstaat, kun je energie uit je batterij vrijgeven om het tekort op te vangen en zo een compensatie ontvangen voor het leveren van deze extra energie. Doordat de vraag naar stroom hoger is dan het aanbod in dit voorbeeld stijgt de prijs die jij ontvangt per kWh. 

Omgekeerd, als er een overschot aan windenergie is, wil het net deze energie efficiënt kwijt om het elektriciteitsnet in balans te brengen. Jij zou deze energie kunnen opslaan in je batterij en deze later weer verkopen wanneer de vraag toeneemt.

Kortom, de onbalansmarkt blijft een cruciaal onderdeel van onze energiemarkt, met uitdagingen maar ook kansen voor een efficiënter en veerkrachtiger energiesysteem.

Paul Dirksen
Solar Evolution

We stellen je voor aan Paul Dirksen, mede-oprichter van Solar Evolution en een erkende pionier in het veld van hernieuwbare energietechnologieën. Met ruim 5 jaar ervaring in de solar-industrie, combineert Paul een rijke expertise met een passie voor innovatie en duurzame ontwikkeling.

Meer nieuws

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen

Zonnepanelen
Blog

Optimisme in Zonne-Energie: Een zonnige toekomst ondanks onzekere tijden

Er is alle reden tot optimisme over de toekomst van zonne-energie.

Zonnepanelen
Blog

Verhoog je woonwaardering met zonnepanelen

Door hogere scores op het energielabel kunnen verhuurders hun woonwaardering verhogen.

Zonnepanelen
Blog

Waarom Zonnepanelen nog steeds een slimme investering zijn in 2024

Hoewel de terugverdientijd mogelijk iets langer wordt, blijven zonnepanelen rendabel