Thuisbatterij kopen: verhoog je energie-onafhankelijkheid

Paul Dirksen
5 min lezen
July 23, 2024

Word jij een revolutionaire voorloper met slimme energie?

Een thuisbatterij is de revolutionaire oplossing voor jou! Een thuisbatterij kopen is een slimme energieoplossing voor extra rendement en volledig gericht op de toekomst van de energiemarkt. 

In deze blog ontdek je alles wat jij wilt weten over het investeren in een thuisbatterij.

  • Een thuisbatterij: wat is het en hoe werkt het?
  • Voordelen 
  • Verdien geld met jouw thuisbatterij en je investering betaalt zich uit in winst
  • Waarom is een thuisbatterij een slimme energieoplossing?
  • 5 tips bij het kopen van een thuisbatterij 

Adviesgesprek aanvragen voor thuisbatterij kopen >

Een thuisbatterij: wat is het precies en hoe werkt het?

Laten we beginnen met wat een thuisbatterij is en hoe het werkt. Een thuisbatterij is een batterij met een groot vermogen, waarmee jij zelf energie kan opslaan. Het biedt jou verschillende voordelen. We leggen het je graag uit met de volgende voorbeelden.

Voorbeeld A:

Stel je voor: je wekt energie op met je zonnepanelen, maar er zijn momenten waarop je meer energie produceert dan je op dat moment nodig hebt. Dat is precies het moment waarop een thuisbatterij van pas komt. Je hebt dan de mogelijkheid om het teveel aan opgewekte energie op te slaan en later te gebruiken wanneer het jou uitkomt. Dit zorgt niet alleen voor een efficiënter gebruik van de door jou opgewekte energie, maar het kan ook helpen om je energierekening te verlagen en je ecologische voetafdruk te verkleinen door meer zelfvoorzienend te worden.

Voorbeeld B:

Beschik je nog niet over zonnepanelen? Ook dan kan een thuisbatterij kopen een interessante optie zijn. Het stelt je als gebruiker namelijk in staat om extra energie in te kopen wanneer de tarieven laag zijn en deze vervolgens op te slaan middels de thuisbatterij om later te gebruiken. Ook kun je door een thuisbatterij deelnemen aan de EPEX- en onbalansmarkt. Maar wat is dat precies? Met andere woorden kun je dan handelen in energie. EPEX- en onbalansmarkt leggen we later in deze blog nog uit.

Kortom, door een thuisbatterij te kopen, stelt het je in staat om jouw energieverbruik beter te beheren met extra rendement, zonder continu afhankelijk te zijn van het stroomnet.

Wat zijn de voordelen van een thuisbatterij kopen? 

Jouw voordelen

Verdien gemiddeld € 800 per jaar

Door (meer) zelfvoorzienend te worden en onafhankelijk te worden van het energienet, kun jij geld besparen. En je kunt geld verdienen doordat je in staat bent om te handelen in en met energie. 

Sla je zonne-energie op

Verlies geen energie meer en betaal geen terugleverbijdrage meer aan je energieleverancier. 

Jij wordt onafhankelijk van je energieleverancier

Zelf bepalen waar jij je energie voor gebruikt en geen last hebben van extra kosten? Met een thuisbatterij kan dat. Je wordt meer zelfvoorzienend en minder afhankelijk van je energieleverancier. 

Verdien geld met jouw thuisbatterij en je investering betaalt zich uit in winst

Met een slimme thuisbatterij zijn er meerdere manieren om geld te besparen én geld te verdienen. Door te kunnen besparen ga jij er al direct op vooruit. Dit levert al rendement op. Maar omdat je ook geld kan verdienen, is een thuisbatterij een slimme energieoplossing. 

Met een slimme thuisbatterij, in combinatie met een dynamisch energiecontract, kun jij handelen in energie. Goedkope stroom inkopen en verkopen. 

Er zijn twee verschillende manieren: de EPEX-  en onbalansmarkt

EPEX markt:

De EPEX is de markt waar energie (dagelijks) wordt verhandeld voor de korte termijn. Elk uur zijn de tarieven anders, maar die zijn wel 24 uur van tevoren bekend. Door deze informatie weet jij precies wanneer stroom het goedkoopst is. Koop stroom goedkoop in, sla het op in jouw slimme thuisbatterij voor eigen gebruik of verkoop het voor een hogere prijs met winst. 

Onbalansmarkt:

De onbalansmarkt werkt iets anders. Hier heb je normaliter geen toegang tot als particulier, omdat je alleen een verbruiker bent en niet iets terug te bieden hebt. Maar met een thuisbatterij wel! 

Doordat een thuisbatterij het mogelijk maakt om energie op te slaan, kan jij energie gaan verhandelen. Is er te veel energie op het net? Dan wil het energienet deze energie efficiënt kwijt, zonder dat het verloren gaat. Hier komt jouw thuisbatterij van pas! Jij ontvangt dan geld om deze overtollige energie op te slaan. 

De situatie kan zich ook andersom voordoen. Is er meer vraag naar elektriciteit dan het net kan leveren? Dan wil het net energie van jou (terug)kopen met extra rendement voor jou.  

Op deze twee manieren kan jij geld verdienen met je thuisbatterij. Hieronder illustreren wij beide markten. 

Waarom is een thuisbatterij een slimme energieoplossing?

Hierboven hebben wij uitgelegd hoe jij geld kunt besparen en verdienen met een batterij. Dat zijn al twee redenen waarom een thuisbatterij een slimme energieoplossing is. Wat wij nog niet hebben uitgelegd is: netcongestie. 

Netcongestie is het overbelast raken van ons elektriciteitsnet. Er ontstaan allerlei verstoppingen op het net en zij kunnen de capaciteit niet altijd meer aan. Wij noemen het ook wel: file op het elektriciteitsnet. 

In verschillende delen van het land wordt de grens van de maximale capaciteit dat het net aankan al (bijna) bereikt. Netbeheerders geven nu al aan dat nieuwbouwhuizen al niet aangesloten kunnen worden op het net.

Een thuisbatterij zorgt ervoor dat jij meer zelfvoorzienend bent, onafhankelijker wordt van het net en minder of geen last gaat krijgen van netcongestie. Met als bonus help jij het net stabiliseren en netcongestie te verminderen. 

Vijf tips bij het kopen van een thuisbatterij 

Laat je vooraf goed adviseren over welke thuisbatterij het beste bij jouw situatie past. Hieronder delen wij enkele tips waar je rekening mee kan houden als je een thuisbatterij koopt.

1. Doelstelling en ambitie

Waar wil je de thuisbatterij voor gaan gebruiken? Hoe wil je het gaan inzetten? Wil je het voornamelijk gebruiken voor het opslaan van je eigen zonnestroom? Of wil je het combineren met een dynamisch energiecontract en geld verdienen met je eigen thuisbatterij?

2. Capaciteit

Bij het kiezen van een thuisbatterij is het belangrijk om rekening te houden met je energieverbruik en waarvoor je de thuisbatterij gaat gebruiken. Hiermee kun je bepalen hoeveel capaciteit, kilowattuur (kWh), de thuisbatterij nodig heeft om te voldoen aan jouw behoeften.

Wij bieden thuisbatterijen aan van 3.5 kWh tot 31.5 kWh. Voor iedere situatie de beste batterij.

3. Laadvermogen

Hoe snel een thuisbatterij stroom kan verwerken, opslaan of overdragen, is afhankelijk van het vermogen van de omvormer. Hiermee dient rekening te worden gehouden, want hoe hoger het vermogen is, hoe sneller de laadsnelheid is en hoe hoger jouw rendement is. 

4. Compatibiliteit

Controleer of de thuisbatterij die je overweegt compatibel is met jouw bestaande zonne-energiesysteem of andere hernieuwbare energiebronnen die je gebruikt. Sommige batterijen werken beter samen met specifieke systemen, dus zorg ervoor dat je de juiste keuze maakt.

5. Installatie en onderhoud

Zorg ervoor dat je een betrouwbare en ervaren installateur kiest met kennis van elektriciteit. Er komt veel meer kijken bij de installatie van een thuisbatterij dan men vooraf verwacht. 

Daarnaast is regelmatig onderhoud essentieel om ervoor te zorgen dat de batterij optimaal blijft presteren en een lange levensduur heeft.

Thuisbatterij kopen: de volgende stap

Klaar om de stap te zetten naar een energie-efficiëntere en duurzamere toekomst? Vraag vandaag nog vrijblijvend een adviesgesprek of offerte aan en we kijken samen naar welke energieoplossing het beste bij jou past.

Paul Dirksen
Solar Evolution

We stellen je voor aan Paul Dirksen, mede-oprichter van Solar Evolution en een erkende pionier in het veld van hernieuwbare energietechnologieën. Met ruim 5 jaar ervaring in de solar-industrie, combineert Paul een rijke expertise met een passie voor innovatie en duurzame ontwikkeling.

Meer nieuws

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen

Zonnepanelen
Blog

Optimisme in Zonne-Energie: Een zonnige toekomst ondanks onzekere tijden

Er is alle reden tot optimisme over de toekomst van zonne-energie.

Zonnepanelen
Blog

Verhoog je woonwaardering met zonnepanelen

Door hogere scores op het energielabel kunnen verhuurders hun woonwaardering verhogen.

Zonnepanelen
Blog

Waarom Zonnepanelen nog steeds een slimme investering zijn in 2024

Hoewel de terugverdientijd mogelijk iets langer wordt, blijven zonnepanelen rendabel