Slimme elektrische laadpaal: optimaliseer jouw laadervaring
Met de opkomst van elektrische voertuigen groeit ook de behoefte aan efficiënte laadinfrastructuur. Slimme elektrische laadpalen spelen een cruciale rol in het beheer van de elektriciteitsvraag en het maximaliseren van duurzame energiebronnen zoals zonne-energie. Laten we eens kijken hoe deze technologieën jou gemak bieden en hoe je kan besparen.
Vraag naar elektriciteit en overvol stroomnet
Laten we starten bij het begin. De vraag naar stroom groeit elke dag en het net kan die groei niet aan. Op veel locaties in Nederland is het net al overbelast. Ook wel netcongestie genoemd. Deze groei komt onder andere voort uit dat we in Nederland woningen al jaren aan het verduurzamen zijn en gasvrij maken. Steeds meer woningen worden hierdoor all electric.
Maar met de toenemende populariteit van elektrische voertuigen ontstaat er een nog grotere vraag naar elektriciteit, wat de belasting van het elektriciteitsnet vergroot. Uiteindelijk kan dit, netcongestie, leiden tot overbelasting en stroomstoringen. Slimme laadpalen helpen dit probleem te verlichten door de laadsnelheid aan te passen op basis van de beschikbare capaciteit van het netwerk, waardoor piekbelastingen worden voorkomen.
Wat zijn slimme momenten om op te laden?
Dankzij slimme technologieën kunnen elektrische voertuigen op strategisch slimme momenten worden opgeladen, wanneer de energieprijzen laag zijn of wanneer er een overschot aan duurzame energie beschikbaar is. Dit optimaliseert niet alleen de kosten voor jou als gebruiker, maar draagt ook bij aan een efficiënter gebruik van hernieuwbare energiebronnen en draagt bij aan het verlichten van het stroomnet.
Laatst kwam netbeheerder Stedin met het dringende advies om publieke laadpalen tussen 16:00 uur en 21:00 uur uit te zetten. Het idee hierachter is dat de vraag naar stroom nooit op ieder moment van de dag even hoog is. Er zijn dal- en piekmomenten. Een voorbeeld van een piekmoment is tussen 16:00 uur en 21:00 uur als mensen thuiskomen van werken. We gaan koken, gooien een was in de droger en gebruiken verschillende elektrische apparaten. Een voorbeeld van een dalmoment is s’morgens en s’middags als wij op ons werk zijn.
Belangrijk is dat het net continu in balans wordt gebracht. Je kunt je nu ook vast voorstellen dat er op dalmomenten minder problemen zijn, dan op piekmomenten. Stedin wil het opladen van elektrische auto’s om die reden meer verplaatsen naar de dalmomenten. Zo kan het stroomnet zich corrigeren en in balans blijven.
Prijzen publieke oplaadpunten
Een van de voordelen van slimme elektrische laadpalen is dat de tarieven van publieke oplaadpunten vooraf duidelijk zijn. Dit biedt gebruikers transparantie en voorspelbaarheid wat betreft de kosten van het opladen van hun elektrische voertuig.
Een nadeel is dat de prijzen tegenwoordig enorm fluctueren per laadpunt en je steeds vaker ook moet betalen voor de tijd dat je aan het laden bent.
Ook is uit onderzoek gebleken dat openbare oplaadpunten tot wel 2,5 keer duurder kunnen zijn. Dit blijkt uit onderzoek van Independer op basis van data van Eco-Movement.
Laadpaal thuis: gemak en bespaar geld!
Er zijn publieke laadpalen en die zijn voor iedereen beschikbaar. Bijna altijd betaal je hetzelfde voor het opladen, ongeacht het tijdstip van de dag. Dit biedt gebruikers transparantie en voorspelbaarheid wat betreft de kosten van het opladen van hun elektrische voertuig. Het nadeel is dat je vrijwel altijd duurder uit bent dan met een elektrische laadpaal thuis. Plus bij een publieke oplaadpunt kan het zijn dat die bezet is. Met een elektrische laadpaal thuis kun jij op elk moment opladen.
Een laadpaal thuis biedt gemak en je kan geld besparen. Maar hoe kan je dan geld besparen?
Met de opkomst van dynamische energiecontracten kunnen huishoudens profiteren van de laagste tarieven op basis van vraag en aanbod van elektriciteit. Slimme laadpalen zoals Zaptec Go en Alfen Eve Single pro-line en Alfen Eve Single S-line kunnen worden geïntegreerd met deze contracten, waardoor huiseigenaren kunnen profiteren van lagere tarieven door hun elektrische voertuig op te laden tijdens periodes van lage vraag naar stroom of wanneer er overvloed aan duurzame energie is.
Elektrische auto opladen met eigen zonne-energie
Met de groei in interesse voor duurzaamheid en de regels m.b.t. verduurzamen willen steeds meer mensen hun elektrische voertuigen opladen met behulp van zonne-energie. Ook hebben 1.5 miljoen huishoudens in Nederland ondertussen zonnepanelen en wekken zelf zonne-energie op.
Slimme laadpalen kunnen worden geïntegreerd met zonnepanelen en energieopslagsystemen, waardoor jij als gebruiker je elektrische auto kunt opladen met eigen opgewekte zonne-energie.
Wat zijn de voordelen van een dynamisch energiecontract?
Dynamische energiecontracten worden steeds populairder en bieden veel voordelen. Je wordt onafhankelijker van de prijzen die energieleveranciers hanteren en door slimme laadtechnologieën profiteer je van de laagste prijzen.
Met een dynamisch energiecontract wordt jouw elektrische auto opgeladen wanneer de tarieven voor stroom het laagst zijn. Jij kunt je energiekosten verder verlagen en geld besparen. Maar het zorgt er ook voor dat wanneer er bijvoorbeeld veel windstroom is opgewekt, het stroomverbruik stijgt. Met als gevolg dat vraag en aanbod van stroom (meer) in evenwicht komen.
Conclusie
Slimme elektrische laadpalen bieden een scala aan voordelen, variërend van het optimaliseren van laadprocessen tot het maximaliseren van kostenbesparingen en het gebruik van duurzame energiebronnen. Door gebruik te maken van deze geavanceerde technologieën kunnen bezitters van elektrische voertuigen hun laadervaring verbeteren en tegelijkertijd bijdragen aan een duurzamere toekomst.
Wil je meer weten over onze slimme elektrische laadpalen? Vraag vrijblijvend een adviesgesprek aan en wij helpen je graag verder.
We stellen je voor aan Paul Dirksen, mede-oprichter van Solar Evolution en een erkende pionier in het veld van hernieuwbare energietechnologieën. Met ruim 5 jaar ervaring in de solar-industrie, combineert Paul een rijke expertise met een passie voor innovatie en duurzame ontwikkeling.
Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen
Geen terugleverboete? Bespaar slim met Solar Evolution
Geen terugleverkosten! Profiteer van dynamische contracten en slimme thuisbatterijen.
Hoe zorg je dat jouw installaties weer door de Scope-12 keuring komen?
Herstel snel je zonne-installaties met Solar Evolution na afgekeurde Scope-12 keuringen.
Thuisbatterijen: De toekomstige energieoplossing voor huurders
Beheer energiekosten en verdien met verplaatsbare thuisbatterijen van Solar Evolution.