Zijn zonnepanelen nog steeds rendabel ondanks terugleverkosten?

Paul Dirksen
5 min lezen
July 23, 2024

Wekelijks verschijnen er nieuwe berichten over zonnepanelen, de salderingsregeling en energiemaatschappijen die kosten in rekening brengen voor het terugleveren van energie. Wij ontvangen hier veel vragen over.

  • Zijn zonnepanelen nog wel een goede investering?
  • Wat betekent dit voor de terugverdientijd van zonnepanelen?

In deze blog gaan we zo goed mogelijk antwoord geven op alle bovenstaande vragen. Maar laten we beginnen met aan te geven dat landelijk de conclusie is dat, ondanks terugleverkosten, zonnepanelen nog steeds een goede investering is, die je gemiddeld terugverdient binnen 7 jaar. 

Terugleverkosten: waarom en hoe werkt dat?

Verschillende energieleveranciers hebben aangekondigd kosten in rekening te brengen voor het terugleveren van zonne-energie. Maar waarom doen ze dat?

In Nederland wekken we steeds vaker energie op via zonnepanelen. Ondertussen hebben bijna 2,6 miljoen woningen zonnepanelen en wanneer deze groep continu een overschot aan zonne-energie teruglevert aan het net, worden de kosten voor de energieleveranciers steeds hoger. Om deze kosten te dekken bereken ze terugleverkosten en zo kunnen de energieleveranciers de kosten ook eerlijker verdelen over alle klanten.

In eerste instantie klinkt dit niet voordelig voor jou als gebruiker van zonnepanelen, maar er zijn een aantal zaken die we graag toelichten waarvan wij merken dat klanten het verwarrend vinden. Salderingsregeling, totale berekening met terugleverkosten en terugverdientijd. Dit gaat een duidelijk antwoord geven op de vraag: ‘zijn zonnepanelen nog wel een rendabele investering?’. 

Salderingsregeling blijft bestaan

Voor nu kunnen alle bezitters van zonnepanelen nog gebruikmaken van de salderingsregeling. De regeling waarbij de opgewekte zonne-energie die je niet zelf gebruikt, wordt verrekend met je totale verbruik. Voorlopig kan je blijven profiteren van deze regeling. 

Wil je op dit moment zonnepanelen aanschaffen? Ook dan profiteer je nog van deze regeling. De regering was van plan om de salderingsregeling af te bouwen, maar de Eerste Kamer heeft dit wetsvoorstel verworpen. Voorlopig blijft de salderingsregel bestaan! Vermelding van de rijksoverheid.

Ondanks terugleverkosten leveren zonnepanelen nog steeds rendement op

In de meeste gevallen zijn de terugleverkosten lager dan wat het jou oplevert via de salderingsregeling. We leggen het hieronder uit in een voorbeeld. 

  1. Jouw verdiensten:

Stel jij verbruikt 2000 kWh, maar je levert 2700 kWh terug, dan ontstaat de volgende situatie.

Saldering x stroom tarief:

2000 kWh x €0,35 =  €700,-

Teruglevering x terugleververgoeding:

700 kWh x €0,09 = €63,-

Totaal verdiensten = €763 

  1. Totale terugleverkosten

Terugleverkosten per dag x terugleverkosten (schaal 3 2000-3000 kWh)

365 X 0.66 = € 240,90

*Maandelijks € 20,075 aan terugleverkosten

  1. Eindbalans

Jouw verdiensten - totale terugleverkosten = jouw totale opbrengst op jaarbasis

€763 -  €240,90 = + €522,10

In dit voorbeeld zie je duidelijk dat je ondanks de terugleverkopsten toch €522,10 aan rendement hebt.

Terugverdientijd met terugleverkosten

Hoe snel jij de investering terugverdient hangt af van verschillende factoren. Zo heeft je totale verbruik invloed op je terugverdientijd, maar ook je jaarlijks opgewekte zonne-energie. Uiteraard heeft ook het tarief van de terugleverkosten invloed op je terugverdientijd, echter is de invloed ervan klein. We lichten dit toe met het volgende voorbeed.

Stel je hebt 10 zonnepanelen. Je wekt jaarlijks 4500 kWh stroom op en verbruikt 4000 KwH stroom. Met hoge terugleverkosten van bijvoorbeeld €1,32 per dag. Is maandelijks €40,15. Dan bespaar jij €963.20 per jaar. Op basis van de berekening hierboven uitgelegd.

Je verdient dan je zonnepanelen tussen de 5 en 6 terug. 

De buren hebben ook 10 zonnepanelen. Ook de buren wekken 4500 kWh op en verbruiken 4000 kWh. Maar hun terugleverkosten per maand zijn een stuk lager. Bijvoorbeeld €1,18 per dag. Dat is per maand €35,89. Dan besparen jouw buren €1014,30 per jaar en daardoor is de terugverdientijd binnen 5 jaar.

Het bovenstaande is een voorbeeld om inzicht te geven in dat de terugverdientijd niet direct met jaren stijgt door de terugleverkosten.

We adviseren wel om er rekening mee te houden dat elke situatie anders is. 

Uit het voorbeeld kunnen we de conclusie trekken dat het verschil klein is in terugverdientijd in die desbetreffende situaties. Maar ook dat jij nog steeds kan profiteren van de voordelen die zonnepanelen te bieden hebben.

Conclusie: 

Zonnepanelen zijn nog steeds een goede investering die rendement opleveren. Het is nog steeds realistisch om de investering binnen 7 jaar terug te verdienen. Maar ook draag je bij aan een beter klimaat voor de toekomst. 

Paul Dirksen
Solar Evolution

We stellen je voor aan Paul Dirksen, mede-oprichter van Solar Evolution en een erkende pionier in het veld van hernieuwbare energietechnologieën. Met ruim 5 jaar ervaring in de solar-industrie, combineert Paul een rijke expertise met een passie voor innovatie en duurzame ontwikkeling.

Meer nieuws

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen

Zonnepanelen
Blog

Optimisme in Zonne-Energie: Een zonnige toekomst ondanks onzekere tijden

Er is alle reden tot optimisme over de toekomst van zonne-energie.

Zonnepanelen
Blog

Verhoog je woonwaardering met zonnepanelen

Door hogere scores op het energielabel kunnen verhuurders hun woonwaardering verhogen.

Zonnepanelen
Blog

Waarom Zonnepanelen nog steeds een slimme investering zijn in 2024

Hoewel de terugverdientijd mogelijk iets langer wordt, blijven zonnepanelen rendabel